Audi Q5   Bediening   Automatische versnellingsbak  S tronic®
Geldt voor wagens: met S tronic versnellingsbak
De ingeschakelde keuzehendelstand en de ingeschakelde versnelling worden op het display in het instrumentenpaneel weergegeven.
P - Parkeervergrendeling
In deze keuzehendelstand zijn de aandrijvende wielen mechanisch geblokkeerd. De parkeervergrendeling mag alleen bij stilstaande wagen worden ingeschakeld ATTENTIE!.
Om de keuzehendel in stand P te zetten en uit deze stand te nemen, moet de vergrendelknop (knop in de keuzehendelgreep) worden ingedrukt en tegelijkertijd het rempedaal worden ingetrapt.
R - Achteruitversnelling
De achteruitversnelling mag alleen bij stilstaande wagen en stationair draaiende motor worden ingeschakeld ATTENTIE!.
Om rijstand R in te schakelen moet u de grendelknop indrukken en tegelijkertijd het rempedaal intrappen. In keuzehendelstand R branden bij ingeschakeld contact de achteruitrijlampen.
N - Neutrale (stationaire) stand
In deze keuzehendelstand is er geen versnelling ingeschakeld.
D - Normale stand voor vooruitrijden
In deze keuzehendelstand worden de vooruitversnellingen afhankelijk van motorbelasting en rijsnelheid automatisch op- en teruggeschakeld.
Om rijstand D in te schakelen vanuit N moet bij snelheden lager dan 5 km/h resp. bij stilstaande wagen het rempedaal worden ingetrapt ATTENTIE!.
S - Sportstand
De keuzehendelstand S voor een sportieve rijstijl kiezen. Als later wordt opgeschakeld, kan het volledige vermogen van de motor worden benut.
Om rijstand S in te schakelen vanuit N moet bij snelheden lager dan 5 km/h resp. bij stilstaande wagen het rempedaal worden ingetrapt ATTENTIE!.
ATTENTIE!
  • Nooit tijdens het rijden de keuzehendel in stand R of P zetten - gevaar voor ongelukken!
  • Bij draaiende motor is het in alle keuzehendelstanden (behalve P) nodig om het rempedaal ingetrapt te houden, omdat ook bij stationair toerental de krachtoverbrenging niet helemaal wordt onderbroken - de wagen „kruipt“. Als bij een stilstaande wagen een versnelling is ingeschakeld, mag in geen geval onoplettend gas worden gegeven. De wagen gaat anders direct rijden - ook wanneer de parkeerrem is vastgezet - gevaar voor ongelukken!
  • Voordat u of andere personen de motorkap openen en aan de draaiende motor werken, moet de keuzehendelstand in stand P worden gezet en de parkeerrem worden vastgezet - gevaar voor ongelukken! Beslist de waarschuwingsaanwijzingen opvolgen Link.
Aanwijzing
  • Bij wagens met Audi drive select* kan de sportieve schakelkarakteristiek worden ingesteld door de rijfunctie DYNAMIC te kiezen. Op het display in het instrumentenpaneel verschijnt in plaats van D de rijstand S. Er is daarom geen keuzehendelstand S.
  • Als u tijdens het rijden per ongeluk stand N hebt ingeschakeld, moet u het gas loslaten en het stationair toerental van de motor afwachten voordat u weer rijstand D inschakelt.
  • Bij een onderbreking van de stroomvoorziening kan de keuzehendel in stand P niet meer bewogen worden. In dat geval kan de keuzehendel noodontgrendeld worden Link.